На денешен ден (3- јули)

ze

 

На денешен ден, 3  јули во светот се случиле некои поважни настани меѓу кои:


321 Римскиот император Константин I, првиот римски владетел со христијанска вера, ја прогласува неделата за ден за одмор и верски обреди.
1583 Рускиот цар Иван Грозни го убива, во настап на гнев, својот син и престолонаследник Димитриј.
1881 Под притисок на Велика Британија, Турција потпишува договор со Грција, со кој Грција ги добива Тесалија како и делови на Епир.
1900 Полета првиот воздушен балон конструиран од Фердинанд Цепелин.
1995 Југославија станува европски кошаркарски шампион.

Comments are closed.

bilbord