На денешен ден (27-ти јуни)

den

На денешен ден, 27 јуни во светот се случиле некои поважни настани меѓу кои:

 

1858 Со мирот во Тјенџин заврши Кинеско-англиската војна.

 

1931 Американскиот авиоконструктор Игор Сикорски го патентирал хеликоптерот.
1941 Унгарија и Финска му објавија војна на СССР.
1950 Во ФНРЈ е донесен Законот за работничко самоуправување.
1950 Студена војна: САД решиле воено да интервенираат во Корејската војна.
1954 Првата нуклеарна централа во светот е отворена во Обинск, СССР.
1967 Приот банкомат во светот е пуштен во работа во Лондон.
1979 Мухамед Али го објавува своето повлекување од боксот.
1991 Започнала десетдневната војна за независност, во која Територијалната одбрана на Словенија ја принудила ЈНА на повлекување.

Comments are closed.

bilbord