На денешен ден – 22 јуни

den

На денешен ден, 22 јуни во светот се случиле некои поважни настани меѓу кои:

217 п.н.е. Птоломеј IV го поразил Антиохиј III од Селевкидското кралство во битката кај Рафија (денешна Рафа на границата помеѓу Палестина и Египет).
168 п.н.е. Четврта Македонско-римска Војна: Во битката кај Пидна, Римската Република ја поразила војската на македонскиот крал Персеј од антигонидската династија.
1633 Светата канцеларија во Рим го принудила Галилео Галилеј да се откаже од неговите научни тези дека Сонцето, а не Земјата, е центар на вселената.
1815 Наполеон абдицирал по втор пат по поразот во Битката кај Ватерло.
1889 Германија под водство на канцеларот Ото фон Бизмарк прва во светот вовела пензиски систем за работниците, земјоделците, занаетчиите и слугите постари од 70 години.
1941 Втора Светска војна: Почеток на операцијата Барбароса – нацистичка Германија го нападна СССР.
1976 Во Долниот дом на канадскиот Парламент е изгласано укинувањето на смртната казна.
1978 Откриен е Харон, сателитот на џуџестата планета Плутон.

Comments are closed.

bilbord